Koně na silnici

13.04.2014 16:55

Nepříjemná situace s naštěstí dobrým koncem ve mě vzbudila potřebu napsat následující článek. 
Jela jsem na své klisně navyklé na dopravní provoz, třetím rokem v drezurním výcviku (pro nekoňáky – cvičení k dosažení maximální ovladatelnosti zvířete), krajnicí po užší hlavní silnici. Sama se jízdě na koni věnuji již 20 let. V protisměru vyjel autobus, který podstatně snížil rychlost. Míjeli jsme se však v místě, kdy řidič měl po pravé straně těsně u silnice strom s mohutnou korunou a já příkopu s vodou. Řidič značně najel do mého jízdního pruhu a zanechal prostor, který by jízdnímu kolu stačil, kdyby cyklista náhodou nezavrávoral. V půli míjejícího manévru mi však klisna, která byla ještě vyrušena koňmi z přilehlé pastviny, ustoupila předkem do příkopy tak, že se zádí otřela o bok autobusu. Tento zážitek skončil jen načechraným ocasem a výčitkami řidiče autobusu, ať, dle jeho tvrzení, s neovladatelným zvířetem na cestu nelezu. (Dodávám, že o kousek dál jsme přejížděli rušnou silnici plnou kamiónů, kterou klisnu nikterak nerozrušovaly.) Dle mého názoru jsme oba dva, já i řidič, splnili základní předpoklady pro bezpečné míjení. Opomenuto bylo nepředpokládané chování zvířete, podle kterého by řidič neměl najíždět do stromem zúženého prostoru, ve kterém jsem se já již nacházela. 
Koní na silnicích poslední dobou přibývá, volných prostor mimo ní ubývá a agrostezek stále zoufale málo. Jezdeckému sportu a agroturistice se nevěnují jen zkušení jezdci na perfektně vycvičených zvířatech. V sedlech je spousta dětí, začátečníků, víkendových jezdců na mladých nebo jen občas využívaných koních, na koních s hůře zvladatelným temperamentem. Jezdci mají často záměr jen cestu přejet na druhou stranu, případně jet kousek krajnicí spojující jednu louku s druhou.

Prosím všechny řidiče, aby měli na paměti, že kůň je od přírody zvířetem lekavým a plachým a někdy se může stát, že se mu podaří převzít řízení krizové situace „do svých rukou“. Nezapomeňte, že podle zákona může jet na zvířeti na silnici již dítě starší 12 let (byť pod dohledem osoby starší 15ti let). Na koně netrubte, vždy zpomalte a předjíždějte s maximální možnou prostorovou rezervou

Vy jezdci zase nezapomínejte, že jste zodpovědní i za chování svého koně a jak moc jste oba na silnici zranitelní. Nevynucujte si přednost v jízdě, při míjení se a zvláště s většími vozidly snažte uhnout stranou, koně navykejte na rušivé podněty, za snížené viditelnosti nezapomínejte na reflexní prvky a povinné osvětlení. Při jízdě ve skupině, vždy dbejte na to, aby jste silnici překročili na druhou stranu jako celek. Koně desetkrát nevyleká kamión, ale po jedenácté na dodávce zaplápolá kousek igelitu a může se stát neštěstí. 
Kdo byl a nebyl v právu v mém příběhu, to by bylo na posouzení policí a to je jedna věc. Psychické trauma všech účastníků i přihlížejících při dopravní nehodě je věcí druhou, proto buďme k sobě ohleduplní, nevynucujme si za každou cenu přednost v jízdě, snažme se předvídat i nepředvídatelné a neničme si tak pěkné zážitky dne či ještě něco více..

LL
JK Vělopolí z.s.